De das

Het verhaal achter het kunstwerk de das dat te zien is in de tunnel.

Het verhaal achter de das

Met een kop-romp lengte van 65-80 cm, staart 12-19 cm en gewicht 6,6-16,7 kg is de das één van de grootste voorkomende landroofdieren in Nederland. De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam, korte poten en een korte, brede, bossige staart. Zijn kleur is zwart-wit, de kop is wit met twee zwarte strepen aan weerszijden. De das is een nachtdier. Hij woont in een ondergrondse burcht met 3-6 dieren. 

De das is lange tijd bejaagd, vooral voor haren (voor kwasten en penselen) en vet, maar ook omdat de das gezien werd als verspreider van veeziekten. Het aantal dassen liep terug van circa 12.000 in 1900 naar 1.200 in 1960. Nu leven er weer zo’n 6.000 dassen in Nederland.

In onze omgeving is de das geherintroduceerd in 1989 door op Haanwijk jonge dassen te laten opgroeien in een omheind stuk bos en ze vervolgens los te laten. Het waren weeskinderen, hun moeder was doodgereden. Alle dassen in onze omgeving stammen af van deze dassen.

Gijs Sterks: ''In 2005 verliet mijn moeder het huis aan de Horzik tegenover de keerdijk om naar een verzorgingshuis te gaan. Het huis lag er een zomer lang leeg en verlaten bij. Er lag ineens een steeds groter wordende hoop zand, afkomstig van onder de stal. Je vraagt je af wat het was. Het was een dode das, dat binnen een maand bij de ingang van het hol lag. Aan de gestrooide gif te zien, was de das mogelijk vergiftigd. Dassen zijn niet bij iedereen geliefd.''

Of ben je op zoek naar