De Dungense molen

Het verhaal achter het kunstwerk de Dungense molen dat te zien is in de tunnel.

Als je vanaf de rotonde naar Den Dungen rijdt, kom je langs de Dungense molen. De Dungense molen werd gebouwd in 1864 in opdracht van C. van de Westelaken. Tussen 1864 en een brand in 1923, waren verschillende families eigenaar. Sinds de herbouw tot op heden is de molen in de familie Toelen gebleven. Sinds 2013 draait de molen weer.

In de molen zit een winkel in dierenvoeders en benodigdheden die word gerund door een neef uit de familie Toelen. Weer een andere neef heeft onder in de molen een bakkerij, de Dungense Molenbakker. Hij verwerkt er o.a. meel dat gemalen is in de Dungense molen.

Gijs Sterks: ''In de jaren zestig runde Jan Toelen de molen samen met zijn zoons Huub en Tiny. Op vrijdag gingen ze bij de kleine boeren langs om bestellingen op te nemen die op zaterdag geleverd werden. Tiny kwam elke week bij ons, we hadden een koe en een kalf en zo’n honderd kippen. Tiny kwam bij zoveel boeren, dat hij vreemde luchtjes om zich heen had. De hond, Caspar, blafte iedere keer totdat Tiny een keer een klomp gooide. Daarna blafte ze nog harder.''

De Dungense molen staat aan het Maaskantje en dus voor de gemeentelijke herindeling van 1996 op Gestels grondgebied. Den Dungen was tot 1813 een vrijdom behorende bij Den Bosch. Het molenrecht was gebonden aan strenge regels waardoor de boeren verplicht waren hun graan te laten malen.

Of ben je op zoek naar