De Plaets Berlicum

Het verhaal achter het kunstwerk de Plaets Berlicum dat te zien is in de tunnel.

Het verhaal achter Plaets Berlicum

De rotonde met zijn fietstunnels is erg belangrijk als verbinding tussen de kernen van de gemeente Gestel. Westelijk Sint-Michielsgestel en Gemonde, oostelijk Den Dungen, Berlicum en Middelrode. Het geografische middelpunt van de gemeente ligt bij de Rotschotseweg, minder dan een kilometer oostelijk van de rotonde.

Gijs Sterks: ''De vraag dat rondom dit kunstwerk speelde was ‘welk gebouw is typerend voor Berlicum en voor iedereen herkenbaar?’. Het probleem daarbij was dat Berlicum en Middelrode horen bij de zwaarst getroffen plaatsen in Nederland, als we kijken naar oorlogsschade aan gebouwen in WOII. Met andere woorden, er zijn weinig typerende gebouwen over gebleven. Dat bracht ons bij een typerend gebouw dat nog wel bestaat: De Plaets, het oude gemeentehuis.''

De Plaets is een neoclassicistisch bouwwerk, geopend in 1845. De Plaets heeft een tijd lang gefunctioneerd als raadhuis en later als gemeentehuis van de voormalige gemeente Berlicum. In 1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, is het gebouw beschadigd geraakt. Na WOII is het bouwwerk hersteld en in 1948 opnieuw in gebruik genomen. In 1983 heeft de gemeente het pand verkocht. Tot 2016 konden bruidsparen nog terecht in de oude raadszaal als trouwlocatie. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door een bedrijf. 

Of ben je op zoek naar