Ingrid van Wamel

De kunstenaars die betrokken zijn bij het project TunnelArt617 stellen zich een voor een voor. Bekijk alle kunstenaars

Wie is Ingrid van Wamel?

Ik ben Ingrid van Wamel uit Den Dungen en ik ben al sinds mijn vijfentwintigste bezig met kunst. Ik heb een opleiding gevolgd onder andere bij de Kunstacademie Arendonk. Ik maak realistische kunst met abstracte elementen. Momenteel werk ik op doek in olieverf, maar ik heb ook veel gewerkt met leer. Ik ben gestart met abstract werk. Daarna kreeg ik inspiratie uit het werk van de oude meesters zoals Leonardo da Vinci en Rogier van der Weyden en schilderde ik portretten op leer. ‘Het leer is een huid. Werken van leer zijn kwetsbaar.’
Ik sluit niet uit dat mijn maatschappelijk werk met jongeren, invloed heeft gehad op mijn kunst. De ingetogen portretten die ik vroeger maakte, zijn vervangen door eigentijdse gezichten. Ook verwerk ik dieren in mijn werk die ik dan op een grappige manier combineer met de portretten. In deze lockdown zie ik kansen om erop uit te trekken. Ik wandel veel met mijn honden en werk in mijn atelier in Den Dungen. Dit laatste doe ik samen met kunstenaars uit het collectief OKI. Ook geef ik, nu noodgedwongen virtueel, workshops en schilderlessen. Zo heb ik laatst samen met een creatieve collega een workshop gehouden in het maken van wijnkoelers van leer. 

Bekijk de video waarin ik mij zelf voorstel.

Foto's Ingrid van Wamel

De kunstwerken voor TunnelArt617

Voor het project TunnelArt617 vond ik in het archief van de gemeente Sint-Michielsgestel foto’s van het boerenleven in Den Dungen. Op de foto's was te zien hoe de mensen toen werkten op het land, elkaar daar ontmoetten en welke klederdracht zij droegen. En niet te vergeten de voor deze streek zo kenmerkte poffer. Deze foto’s vormen de inspiratie om, met behulp van de iPad, deze figuren naar de hedendaagse tijd te brengen. De boerinnen van vroeger krijgen zo een make over met jonge frontale gezichten en met grafische patronen en felle kleuren. Mijn kunstwerk noem ik waarschijnlijk ‘buurten’ wat vooral ook het ontmoeten benadrukt.

Of ben je op zoek naar