Bladinzameling

Elk jaar zorgt de gemeente voor het verzamelen en afvoeren van herfstblad van gemeentebomen. We zamelen het blad in drie rondes in. We starten als ongeveer de helft van het blad in een wijk of straat is gevallen, meestal is dat rond half november. De exacte planning bepalen we per locatie aan de hand van bladval en prioriteiten.

Met de veegmachine maken we de goten langs de wegen vrij van blad en eikels

Bladkorven

Waar veel grote bomen van de gemeente staan die hun blad voor een groot deel in particuliere tuinen laten vallen, plaatsen we als extra service een bladkorf.

We plaatsen bladkorven op dezelfde locaties als in 2020. Deze locaties vind je op onze website  https://www.sint-michielsgestel.nl/bladinzameling

We plaatsen de bladkorven in de week van maandag 11 oktober. Half december halen we de korven weg. De gemeente zorgt voor het leeg maken van de bladkorven.

Bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad van gemeentebomen. Vorig jaar werd op een enkele plaats ook ander afval in de korven gegooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan complete struiken of coniferen uit de eigen tuin. Dit zorgt voor extra werk om het afval te scheiden en kost ook extra geld. Daarom halen we bladkorven weg als er ander afval in wordt gegooid. Dat is jammer, want veel mensen maken gebruik van.

De locaties van de bladkorven vind je op onze website.

Blad opruimen, of toch niet?

Soms kun je blad in de tuin gewoon laten liggen. Het blad vormt een isolerende laag rond heesters en vaste planten, zodat ze beter zijn beschermd bij vorst. Ook zorgt blad voor goede beschutting en voedsel voor insecten, vogels en egels. Een ander voordeel is dat het blad in de loop van de tijd wordt omgezet in voedingsstoffen voor de bodem. Houd wel in de gaten dat de laag blad niet te dik wordt. Zo kan de bodem voldoende zuurstof opnemen.

Wil je blad uit je tuin opruimen? Je kunt blad in de groene kliko stoppen of gratis inleveren op de milieustraat.

Meer informatie

Voor vragen over het inzamelen van blad kun je contact opnemen met het Servicepunt Openbare Ruimte via telefoonnummer (073) 553 16 44.