Groente- fruit en tuinafval kan bij vorst vastvriezen

Dit komt omdat er veel water in zit. Dat is op zich niet erg. Als het afval echter vastgevroren zit aan de bodem van de groencontainer kunnen wij de container moeilijk legen. Soms lukt dit helemaal niet. Dan blijft er dus afval achter in de groencontainer. Om dit soort problemen te voorkomen, geven wij een aantal tips.

 

Tips voorkomen vastvriezen GFT-afval

  • Laat het natte groente- en fruitafval zo veel mogelijk uitlekken, dat scheelt water dat kan bevriezen.
  • Leg een paar lege eierdozen onder in de groencontainer
  • Leg een oude krant onderin de groencontainer; dit absorbeert het nat dat uit het GFT-afval komt. Dit voorkomt in veel gevallen het vastvriezen in de bodem van de groencontainer. Het GFT-afval kan zo tijdens het legen makkelijker uit de groencontainer vallen.
  • Meng het GFT-afval dat erg nat is  (in laagjes) met ‘droger’ GFT-afval bijvoorbeeld fijn snoeiafval of bladeren.
  • Zet de groencontainer pas aan de straat vlak voordat de container wordt geleegd.
  • Zet de groencontainer zoveel mogelijk uit de wind, bijvoorbeeld in een schuurtje, garage of achter een schutting. In de wind is de temperatuur lager dus is er meer kans dat het GFT-afval vastvriest.
  • Doe in ieder geval géén zout of antivriesmiddelen in de groencontainer om het vastgevroren GFT-afval te ontdooien. Dit verstoort het composteerproces en antivriesmiddelen zijn schadelijk voor het milieu.

Gebruik bovenstaande tips, zo voorkom je namelijk dat je container niet (volledig) wordt geleegd. De chip in je afvalcontainer registreert in deze gevallen namelijk wel een lediging. Hiervoor moet je betalen. Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kun je het beste je gft-container niet aan de straat zetten tijdens de vorstperiode.