Herfstblad opruimen hoeft niet overal!

De eerste bladeren beginnen te vallen, wat doen we ermee? Is het zaak om elk blaadje op te ruimen met bladblazer, hark of bezem, of kan het ook anders?

Het ligt allemaal aan de plaats waar het blad ligt. Blad in de plantvakken kan gerust blijven liggen. Het blad vormt een isolerende laag rond de heesters en vaste planten, zodat ze beter zijn beschermd bij vorst. Ook dieren, zoals egels en insecten, zijn blij met een laag gevallen blad. Ze vinden er beschutting en voedsel. Vogels rommelen graag tussen gevallen blad, op zoek naar voedsel. Een ander voordeel is dat het blad in de loop van de tijd wordt omzet in voedingsstoffen voor de bodem. Houd wel in de gaten dat de laag blad niet te dik wordt. Zo kan de bodem voldoende zuurstof opnemen.

Wanneer bladeren terecht komen op het gazon, is het van belang om ze regelmatig weg te halen. De bladeren nemen het licht van het gazon af, waardoor het gras geel wordt en op den duur kan afsterven. Lege plekken vullen zich in het voorjaar met onkruid.

Gevallen blad op verhardingen gaat, vooral in combinatie met regenval, na een paar dagen rotten en vormt zich uiteindelijk tot een glibberige massa. Het is van belang om plekken waar wordt gelopen, zo goed mogelijk vrij van blad te houden.

Wanneer je beschikt over een composthoop of compostvat, kun je daar het bladafval in deponeren. Heb je geen composthoop, dan kun je blad dat je kwijt wilt in de groene kliko doen of inleveren op de milieustraat.

De gemeente plaatst vanaf half oktober bladkorven op plaatsen waar veel grote gemeentebomen staan die hun blad in particuliere tuinen laten vallen.