De gastles
We zijn de les gestart met: wat is de rol van gebiedsontwikkeling en waarom maken we een omgevingsvisie? Leerlingen konden aan de hand van een aantal stellingen hun mening geven. Voorbeelden zijn:
- Wat heb je liever in 2040: je eigen vervoer of openbaar vervoer?
- Wat heb je liever in 2040: direct bij de winkels kunnen parkeren of een gezellig plein met terrassen?
De mening van de leerlingen was soms heel anders dan die van volwassenen. De leerlingen kozen overduidelijk voor een plein met terrassen en de mogelijkheid om te beschikken over een eigen vervoersmiddel. Fietsen naar winkels in het dorp vinden ze geen probleem.
Zelf aan de slag
Daarna zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan met de omgevingsvisie. De klas werd verdeeld in vier groepen: het centrum (2 groepjes), de dorpskernen en het buitengebied. Er werden 25 punten verdeeld over 11 thema’s. De leerlingen hebben hiermee aangegeven welke thema’s ze belangrijk vinden. Daarna hebben ze zich verdiept in de ambities en opgaven van elk thema. Welke ambities en opgaven willen ze terug laten komen in hun visie? En hoe willen ze dit dan realiseren? Dit werd aangegeven op een kaart. De gastles is afgesloten met een korte presentatie in de klas.
Wat viel op?
Er kwamen een aantal opvallende punten naar voren:
- De leerlingen willen graag meer horeca in het centrum.
- De leerlingen vinden het belangrijk dat er meer groen in de kernen komt. Dit is beter voor de natuur, maar ook voor de mensen die er wonen. Bomen zorgen in de zomer ook voor verkoeling.
- Windmolens in het buitengebied om klimaatneutraal te worden. Leerlingen vinden klimaat en duurzaamheid een belangrijk thema. Belangrijker dan cultuur en geschiedenis.
- De leerlingen vinden dat er in alle kernen nieuwe woningen moeten komen.
Meer informatie over de omgevingsvisie
Meer informatie vind je op de pagina over de omgevingsvisie.