Persbericht: Voel je Goed! biedt gratis lessen in voeding en beweging

Gezond eten en voldoende bewegen is goed voor ieder mens. Dat weet iedereen. Toch is dat voor niet iedereen even makkelijk om deze theorie in de praktijk uit te voeren. Daarom is het programma Voel je goed! in het leven geroepen. Een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger. Deze gratis lessen worden aangeboden aan inwoners in de gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel die minder makkelijk bereikt worden met informatie over dit onderwerp.

Voorkomen van overgewicht en aandoeningen

Het is vaak lastig om informatie over gezonde voeding te kunnen vinden en begrijpen. Zeker als lezen en informatie zoeken niet je sterkste punten zijn. Als je daarbij bedenkt welke grote rol de (verleidelijke) eetomgeving speelt, bestaat er een grotere kans op overgewicht en aandoeningen als gevolg. Daar komt bij dat zorgverleners vaak niet vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts of een diëtist niet altijd het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien. Voel je goed! is de combinatie voor individuele adviezen voor gezonder eten en meer bewegen. Dit programma wordt aangeboden door GGD Hart voor Brabant, Stichting Lezen en Schrijven, Taalhuizen Boxtel en Sint-Michielsgestel, Diëtistenpraktijk van Mensvoort, SP Diëtist en Leefstijlcoach en wordt ondersteund door de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Gezond eten en voldoende bewegen

De lessen gaan over gezond eten en voldoende bewegen, gebaseerd op de Schijf van Vijf en de Beweegrichtlijn. Omdat Voel je goed! is gericht op gedragsverandering, komen ook motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving aan de orde. Verder wordt stilgestaan bij eten en bewegen met je kinderen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal en/of rekenen. Het lesmateriaal is ontwikkeld samen met gerenommeerde organisaties als het Voedingscentrum en Kenniscentrum sport & bewegen.

Hoe werkt het?

  •  Een getrainde vrijwilliger gaat met een groep van 6 deelnemers van start. Deze groep krijgt 20 wekelijkse lessen van drie uur in de buurt, die parallel lopen aan de consulten van de diëtist.
  •  Diëtisten geven als professional persoonlijke dieetadviezen in eenvoudige taal (eenmalig tijdens een les in de supermarkt).

    Na een eerste kennismakingsgesprek zal het programma in het najaar van start gaan. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Ook deelnemen?

Inwoners die zich herkennen in de omschrijving kunnen zich aanmelden of meer informatie ontvangen via de lokale projectleider van Voel je goed! Kelly de Bont via k.de.bont@ggdhvb.nl of 06 - 58089190. Ook verwijzers kunnen inwoners uit de gemeente aanmelden.