Preventieve bestrijding eikenprocessierups

De plannen voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Sint-Michielsgestel liggen klaar. Zodra er voldoende blad aan de bomen zit, gaan de rupsen groeien en komen we in actie. We zetten in op preventieve bestrijding, op meer variatie in ons bomenbestand en op het stimuleren van natuurlijke vijanden van de rups. Daarmee hopen we de overlast van de eikenprocessierups zo veel mogelijk te beperken. 

We bespuiten locaties preventief

We bespuiten preventief op locaties waar voorgaande jaren veel overlast was. Ook eiken bij scholen, kinderdagverblijven, winkelcentra en bushaltes worden preventief bespoten.

We bespuiten preventief 4000 eiken

Zodra de eiken in het voorjaar voldoende blad hebben, bespuiten we de bomen preventief met een bestrijdingsmiddel. Op locaties waar we extra veel rupsen verwachten, spuiten we twee keer. Het gaat om ruim 2000 eiken die we na een tot twee weken een tweede keer bespuiten. Het bestrijdingsmiddel werkt alleen bij rupsen en daarom spuiten we niet op plaatsen waar vlinders voorkomen die op de beschermde lijst staan. Het middel is niet gevaarlijk voor andere dieren of planten.

We proberen het natuurlijk evenwicht te herstellen

We planten steeds vaker verschillende boomsoorten door elkaar. Hierdoor vermindert het voedselaanbod voor de rupsen en onderbreken we hun routes. Ook proberen we de natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren. Zo zijn er vorig jaar bijna 1500 mezenkastjes opgehangen. Mezen voeren hun jongen in het voorjaar met eikenprocessierupsen. Daarnaast zaaien we op verschillende plaatsen in de gemeente bloemenmengsels in en waar mogelijk maaien we minder. Dit zorgt voor meer bloemen in het openbaar groen en dus meer insecten, vogels en vleermuizen die de eikenprocessierupsen en hun vlinders opeten.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je kijken op https://processierups.nu/.