Regenwater afkoppelen om droogte en wateroverlast tegen te gaan

Vanaf 12 oktober vinden er in Nederland vier weken lang activiteiten plaats in het kader van de Nationale Klimaatweken. Het doel hiervan is om nóg meer organisaties te helpen zich in te zetten voor een beter klimaat.

Afkoppelen van regenwater

Door veranderingen in het klimaat zijn er steeds vaker lange droge periodes. Maar er valt ook in korte tijd veel regen. Het meeste regenwater verdwijnt in de riolering. Dat is niet alleen zonde van het schone regenwater, maar ons riool raakt bij hevige regenval ook overbelast. Daarom proberen we het regenwater (langer) vast te houden in het gebied. Bijvoorbeeld door gescheiden riolering en watertuinen aan te leggen.

Het burgerinitiatief Met elkaar voor Mekaar wil mensen ontzorgen en het afkoppelen zo makkelijk mogelijk maken. Samen met de gemeente hebben zij een aantal oplossingen opgezet om regenwater in jouw tuin op te vangen. Zij maken gebruik van de bijdragen van de gemeente en het waterschap.

Vang zelf regenwater op

Ook jij kunt ervoor zorgen dat regenwater beter in de bodem wordt opgenomen. De gemeente stelt een stimuleringsbijdrage van 500 euro beschikbaar als je rond jouw woning het regenwater afkoppelt van de riolering. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden bij Met elkaar voor Mekaar via www.metelkaarvoormekaar.nl of direct bij de gemeente.

Meer informatie

Op onze speciale pagina over duurzaamheid staat informatie over wat je kunt doen aan duurzaamheid en hoe onder meer de gemeente hierin ondersteunt. Werk jij of jouw organisatie aan een duurzaam initiatief en wil je dat graag delen? Stuur dan een mailtje naar: duurzaamheid@sint-michielsgestel.nl. Lees meer informatie over de Nationale Klimaatweken.