Toespraak burgemeester Looijen

Op 1 juni worden de corona-maatregelen versoepeld. Burgemeester Looijen kijkt vooruit en doet een dringende oproep aan iedereen.

Video met toespraak burgemeester Looijen over de versoepeling van de coronamaatregelen

Lees de complete tekst

Beste inwoners,

De laatste keer dat ik samen met de tolk een videobericht over corona voor jullie opnam, vroeg ik jullie om vol te houden tijdens de intelligente lockdown die op dat moment gold. Inmiddels hebben we stappen gemaakt en gaan onze dorpen langzaam steeds verder open. Dat kan omdat jullie met zijn allen de maatregelen goed nageleefd hebben. Ik ben daar trots op en ik heb daar veel respect voor. Ik weet namelijk dat iedereen in onze gemeente daar offers voor gebracht heeft.

Vanaf 1 juni krijgen we weer een stukje van onze vrijheid terug. Dan gaan ook in onze gemeente de horecagelegenheden weer open. Binnen mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, buiten mogen er meer gasten zijn. De 1,5 meter afstand gaf daarbij wel een probleem. De gemeente staat het horeca-ondernemers daarom toe om de oppervlakte van hun terras te verdubbelen. Zo kunnen ze evenveel tafels kwijt, maar zit er tussen de tafels wel voldoende ruimte.

Als we nu naar de weersvoorspellingen kijken zou het weleens een prachtige Pinkstermaandag kunnen worden. En dan snap ik dat de terrassen lonken. Maar hoewel ze in oppervlakte groter zijn, zijn ze niet van elastiek. Vol is dus echt vol. Ik wil je daarom het volgende vragen: als je ziet dat er geen plek is, ga dan gewoon naar huis en kom op een ander moment of een andere dag terug. Want de horeca-ondernemers staan ook op 2,3,4 en 5 juni voor je klaar. En op de dagen die daarna weer komen.

Niet alleen de horeca, maar ook culturele instellingen, bioscopen en scholen voor voortgezet onderwijs openen hun deuren weer. Reizen met het openbaar vervoer kan weer. Maar ook hier geldt dat er extra maatregelen getroffen zijn om te voorkomen dat het coronavirus opnieuw om zich heen grijpt. Ik doe daarom een klemmend beroep op al onze inwoners, van jong tot oud, om zich aan die maatregelen te houden. Afgelopen maanden hebben wij er met elkaar voor gezorgd dat we nu op een punt staan waarop er weer meer kan. Geniet van die vrijheid, maar ga er ook verstandig mee om. Samen hebben we corona al een heel eind onder controle gekregen. Nu is het zaak om dat zo te houden. Mag ik daarvoor weer op jullie rekenen?