Vacature Lid rekenkamercommissie gemeente Sint-Michielsgestel

De gemeente Sint-Michielsgestel is strategisch gepositioneerd tussen ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. De gemeente telt ruim 28.000 inwoners en bestaat uit 7 dorpen, kernen en buurtschappen: Sint-Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen, Gemonde en Middelrode, Maaskantje en Halder. Per 1 januari 2016 zijn de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel een ambtelijke fusie aangegaan. Hiervoor is een gemeenschappelijke regeling opgericht, genaamd ‘MijnGemeenteDichtbij’. Omdat het een ambtelijke fusie betreft, behouden beide gemeenten elk hun eigen college, gemeenteraad en ook rekenkamercommissie.

 

De functie

De lokale rekenkamercommissie is één van de instrumenten van de raad ter versterking van haar controlerende rol. De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft een “gemengde” rekenkamercommissie (RKC) ingesteld. Deze bestaat uit 5 leden: 3 externe leden, waaronder de voorzitter, en 2 raadsleden. De externe voorzitter is vorig jaar herbenoemd voor een periode van 3 jaar. De overige twee externe leden worden benoemd voor een periode van 4 jaar. Thans is er een vacature voor één extern lid van de rekenkamercommissie.

De lokale rekenkamercommissie heeft tot taak vanuit een onafhankelijke positie de raad te rapporteren over de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentelijke beleid. Daarbij ligt de nadruk op de twee eerstgenoemde terreinen. Er wordt ongeveer één onderzoek per jaar uitgevoerd. De rapporten van de RKC zijn openbaar. De rekenkamercommissie krijgt ambtelijke ondersteuning vanuit de griffie en heeft een eigen budget om onderzoek te laten uitvoeren. De RKC vergadert ongeveer één keer per maand.

Profiel nieuw lid/functie-eisen:

  • Onafhankelijke instelling
  • Ervaring met bestuurlijke besluitvormingsprocessen en een politiek bestuurlijke achtergrond is een pre
  • Kennis en ervaring met belangrijke beleidsterreinen en (bedrijfsmatige) processen bij de overheid
  • Kennis/affiniteit met (rekenkamer)onderzoek
  • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden
  • Academisch of HBO werk- en denkniveau

De vergoeding

Voor het voorbereiden en bijwonen van de vergaderingen van de rekenkamercommissie ontvangen de externe leden een vergoeding van €159,82. Ook reiskosten worden vergoed.

 

Informatie en solliciteren

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer P. van Steenoven, voorzitter van de Rekenkamercommissie. Je kunt deze bereiken via de secretaris van de RKC, Mw. A.B.M. Smits, plv. griffier, tel. (073) 553 1 1 35 of e-mail a.smits@sint-michielsgestel.nl

Om te solliciteren, stuur je vóór 13 mei 2019 per mail een korte brief met CV naar de Gemeenteraad van Sint-Michielsgestel, t.a.v. mw, A.B.M, Smits, mailadres a.smits@sint-michielsgestel.nl