Veranderingen energielabel woningen vanaf 2021

Als je een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijg je vanzelf te maken met het energielabel. Dit is een landelijke regeling. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Vanaf 1 januari 2021 veranderen enkele zaken.

Veranderingen vanaf 1 januari 2021

Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden. Voor woningen is vanaf 2021 de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel.

Vanaf 2021 afspraak met energieadviseur

Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd jouw woning. De adviseur neemt kenmerken op van je woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Kosten

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de  € 100 en de € 200 kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar: www.energielabel.nl en bekijk ook eens onze rubriek: Duurzaam-Sint-Michielsgestel op www.sint-michielsgestel.nl. Daar lees je onder meer wat je als inwoner kunt doen aan duurzaamheid.