Weet jij de spelregels voor het aanbieden van PMD-afval?

PMD is de afkorting van Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken.

Wat mag wel en wat mag niet?

Wat mag er wel in de PMD-zak, wat niet en wat gebeurt er als een zak wordt afgekeurd? We leggen het je graag uit:

  • PMD-afval mag alleen aangeboden worden in PMD-zakken. Deze zakken zijn gratis verkrijgbaar op diverse locaties in de gemeente. Kijk voor de locaties op https://www.sint-michielsgestel.nl/wonen-en-leven/afval/plastic-verpakkingen-metalen-verpakkingen-en-drinkpakken. Op deze webpagina vind je ook wat er in een PMD-zak mag.
  • Zet de PMD-zak op een zichtbare en makkelijk bereikbare plaats aan de straat. Zorg ervoor dat de zak dichtgeknoopt is met het trekkoord.
  • Heb je in jouw straat een kroonring? Hang de PMD-zakken dan aan de kroonring. Zorg ervoor dat de zakken de grond niet raken en de rijbaan niet belemmeren.
  • Je mag PMD-zakken vanaf 19.30 uur op de avond vóór de ophaaldag aanbieden op straat, maar bij voorkeur op de inzameldag zelf vóór 7.30 uur.

Wat als je PMD-zak wordt afgekeurd?

Je vindt dan een sticker op de PMD-zak. De inzamelaar neemt deze niet mee. Je haalt de PMD-zak binnen en scheidt je afval op de juiste manier. De eerstvolgende ophaaldag kun je de PMD-zak opnieuw aanbieden.
Waarom wordt er gecontroleerd? Als er iets in de zak zit wat er niet in mag (ook al is het van plastic) en de PMD-zak wordt toch meegenomen, dan kan de totale inhoud van de vrachtwagen worden afgekeurd. De hele lading komt dan bij het restafval terecht. Het idee om afval te scheiden gaat in dat geval zijn doel voorbij!

Als je twijfelt of iets wel of niet in de PMD-zak mag, controleer het dan op onze website of in de Afvalwijzer app.