Rol gemeente Sint-Michielsgestel
De veiligheidsregio’s coördineren de opvang van de vluchtelingen in Nederland. Iedere gemeente is gevraagd om 100 centrale opvangplekken op te zetten voor minimaal 6 maanden. De gemeente is in gesprek met Kentalis over opzetten van een opvanglocatie op het terrein van Kentalis.
Hulp of ondersteuning bieden aan vluchtelingen
Veel inwoners willen zelf een bijdrage leveren. Gemeente Sint-Michielsgestel vindt het hartverwarmend om te zien dat inwoners zich willen inzetten voor mensen die dat nu hard nodig hebben.
Geld of spullen doneren
Je kunt geld overmaken aan de samenwerkende hulporganisaties zoals Giro555 via het Rode Kruis Nederland. Ook de websites van Vluchtelingenwerk Nederland en UNHCR maken inzichtelijk waar je terecht kunt met spullen. De gemeente zelf zamelt geen spullen in.
Vrijwilligerswerk
Een andere manier om je in te zetten is voor vluchtelingen is door je aan te melden als vrijwilliger. Je kunt dan het beste contact opnemen met welzijnsorganisatie Bint. Samen met Bint bekijk je wat jouw bijdrage kan zijn. Dat kan via telefoonnummer 073-5515432 of via e-mail info@bintwelzijn.nl.
Opvang
Je kunt ook helpen door Oekraïners tijdelijk thuis op te vangen. Bij het thuis opvangen van een vluchteling komt veel kijken. Als (potentieel) gastgezin moet je je goed realiseren waar je aan begint. Het kan je persoonlijke situatie beïnvloeden, bijvoorbeeld als het gaat om privacy, financiën en eigen tijd. Lees daarom eerst de informatie op deze website bij 'vragen en antwoorden situatie Oekraïne' onder ‘Opvang aan huis’.
Bij vragen hierover kun je contact opnemen via telefoonnummer (073) 553 11 11 of via mail oekraine@sint-michielsgestel.nl. Je kunt ons ook bereiken door een contactformulier in te vullen.
Ik heb mijn hulp aangeboden, maar nog niets gehoord
Vanwege de drukte met de centrale opvanglocaties lukt het ons niet altijd om dezelfde dag nog contact met je op te nemen. Onze excuses hiervoor.
-
Vragen en antwoorden situatie Oekraïne