Wat gaan we doen?
Regenwater afkoppelen
Een belangrijk verschil tussen het nieuwe en het oude riool, is het gescheiden systeem. Regenwater wordt apart opgevangen en niet meer met het afvalwater gemengd. Om wateroverlast te voorkomen en hittestress en verdroging tegen te gaan, willen we zoveel mogelijk regenwater opvangen en vasthouden. Dit kan op verschillende manieren:
- Afvoeren naar oppervlaktewater
- Infiltreren in de bodem
Regenwater afvoeren naar oppervlaktewater
Op verschillende plekken in de gemeente willen we watertuinen ontwikkelen. Een watertuin combineert waterberging met verbetering van de leefomgeving. Water biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld nieuwe natuur of recreatie. In Middelrode leggen wij een watertuin bij het Aadal aan.
Afstemmen met andere werkzaamheden
We stemmen de werkzaamheden aan het riool zo veel mogelijk af met andere werkzaamheden in het openbaar gebied. Hoewel het budget hierin beperkt is kijken wij namelijk ook naar het groen, verlichting, verkeer en waar mogelijk verbeteren we de inrichting van de straat. I
We starten in Middelrode
We starten de rioolvervanging in Middelrode. Ideeën en suggesties van inwoners nemen we zo veel mogelijk mee in de plannen. In Middelrode gaan we, naast het vervangen van de riolering, het volgende doen:
- we brengen verkeersplateaus aan voor meer verkeersveiligheid;
- er komen op- en afritten op het trottoir zodat bijvoorbeeld rolstoelen en kinderwagens er makkelijker op en af kunnen;
- per straat bekijken we wat we met het groen kunnen doen;
- overbodige verharding halen we weg;
- we bestraten de trottoirs opnieuw;
- lichtmasten bouwen we om naar led.
Fase 1 (2020)
- Achterweg
- Einsteinstraat
- Kennedystraat
- Julianastraat
- Oranjeplein
- Schweitzerstraat
Fase 2 (2021)
- Churchillstraat
- Europaplein
- Kennedystraat
- Christinastraat
- Molenstraat Zuid
- Molenstraat Noord
- Joannes XXIII-straat
- Julianastraat
Fase 3 start medio 2022
Medio 2022 starten we met fase 3 van de rioolvervanging. We vervanging het riool in de Beatrixstraat, Bernhardstraat, Christinastraat, Driezeeg, Margrietstraat en Wilhelminastraat. We doen ook (kleine) aanpassingen aan de openbare ruimte. Opmerkingen en suggesties die bewoners tijdens de wijkschouw van maart 2019 hebben gemaakt, hebben we meegenomen in het ontwerp.
Het voorlopig ontwerp kun je bekijken op ons digitale platform Praatmee. Bekijk het voorlopig ontwerp. Heb je nog aanvullingen of opmerkingen op het ontwerp? Praat mee op het platform of stuur jouw reactie per mail naar onze projectleider.
Wat is de planning?
Het is veel werk om alle rioolbuizen te vervangen en dit zorgt ook voor de nodige overlast. Daarom kiezen we ervoor om ieder jaar een deel te doen en de werkzaamheden over ruim 20 jaar te verspreiden. Natuurlijk beginnen we bij de rioolbuizen die het eerste aan vervanging toe zijn.
Hoe dichterbij de geplande werkzaamheden komen, hoe preciezer we de planning kunnen aangeven. Het overzicht hiernaast geeft een idee van de volgorde waarin het riool in de kernen en wijken aangepakt worden. Zodra we hiermee gaan starten, worden bewoners geïnformeerd.
Een globale planning is:
- 2020-2024 Middelrode
- 2025-2031 Theereheide
Waarom doen we dit?
Tegengaan van verdroging
Als het regent, valt een groot deel van het regenwater op daken, straten en stoepen. Dit water wordt via de regenpijp of putten afgevoerd naar het riool. Bij een gescheiden riool, kunnen er buizen gebruikt worden waar kleine gaatjes in zitten. Op die manier kan het water (gedoseerd) in de bodem opgenomen worden. Daardoor wordt verdroging tegengegaan.
Zelf aan de slag
Heb je een eigen tuin, dan kun je er zelf ook voor zorgen dat het regenwater beter in de bodem wordt opgenomen. Bijvoorbeeld door voor groen te kiezen in plaats van voor verharding! Bovendien wordt je tuin er een stuk levendiger van.
Je kunt ook zelf je regenpijp afkoppelen van het riool. Je vangt het regenwater dan in je eigen tuin op. In gebieden waar we het riool vervangen en regenwater afkoppelen, willen we helpen door de regenpijp aan de voorzijde van de woning af te koppelen. Dit geven we ook als advies.

Meer informatie
Voor meer informatie over de rioolvervanging in Sint-Michielsgestel kun je terecht bij team Beheer en Uitvoering via r.llop@mijngemeentedichtbij.nl of via (073) 553 12 22.