Koninklijke onderscheidingen

Ken je iemand die al een hele lange tijd een waardevolle bijdrage levert aan de samenleving? Dan is het mogelijk dat die persoon in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding. 

Iemand voordragen

Iedereen kan een Koninklijke onderscheiding aanvragen. Wil je weten hoe je iemand voordraagt voor een Koninklijke onderscheiding? Neem dan contact op met het bestuurssecretariaat. Dat kan via (073) 553 11 11.

Dien uiterlijk 18 juni een voorstel in voor de lintjesregen

De meeste onderscheidingen reikt de burgemeester uit tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Houd er rekening mee dat je een voorstel voor de eerstvolgende lintjesregen uiterlijk 18 juni moet indienen. De burgemeester reikt ook bij andere gelegenheden lintjes uit. Bijvoorbeeld bij een jubileum van een vrijwilliger bij een vereniging. Wil je een koninklijke onderscheiding aanvragen voor een andere gelegenheid dan de lintjesregen? Dien je voorstel dan minimaal een half jaar van tevoren in.

Jeugdlintje

Kinderen krijgen geen Koninklijke Onderscheiding, terwijl ze toch vaak uitzonderlijk goede dingen doen. Daarom reiken wij ieder jaar jeugdlintjes uit. Bijvoorbeeld aan kinderen die al lange tijd iemand helpen of een mens of dier hebben gered. Of aan kinderen die een gevaarlijke situatie hebben voorkomen. Je kunt een jeugdlintje aanvragen voor iemand die:

  • tussen de 4 en 17 jaar is
  • in de gemeente Sint-Michielsgestel woont
  • op maatschappelijk of sociaal gebied iets bijzonders doet of heeft gedaan 

Aanmelden

Je kunt kinderen tot en met 30 oktober 2024 aanmelden voor een lintje. Een jury bekijkt of het kind het jeugdlintje ook echt krijgt. De uitreiking van de lintjes is elk jaar op 20 november. Dit is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.