Check of je een vergunning nodig hebt
Wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Je kunt allereerst zelf een vergunningcheck doen via het Omgevingsloket online. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op met team Omgevingsrecht. Bel (073) 553 11 50 of vul het formulier informatieverzoek omgevingsrecht in.
Controleer of jouw plan past binnen het bestemmingsplan
Een bestemmingsplan regelt waar je mag bouwen en hoe je grond en gebouwen mag gebruiken. Bestemmingsplannen bekijk je via de website Ruimtelijke plannen.
Wil je weten of jouw plan binnen het bestemmingsplan past? Of kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op met team Omgevingsrecht. Bel (073) 553 11 50 of vul het formulier informatieverzoek omgevingsrecht in.
Beoordeling nieuw initiatief aan de intaketafel
Hoe laat ik een plan beoordelen aan de intaketafel
Past jouw plan niet in het bestemmingsplan? Dan beoordeelt het team Ruimtelijke Ontwikkeling aan de intaketafel of de gemeente mee kan werken aan jouw plan door middel van wijziging of afwijking van het bestemmingsplan. We beoordelen of jouw plan past binnen het beleid van de gemeente en ruimtelijk wenselijk is. Of we kijken welke stappen je het beste kunt zetten om tot een concreet plan of een vergunningaanvraag te komen. Vul het formulier vooroverleg/principeverzoek omgevingsvergunning in.
Beoordeling vooroverleg/principeverzoek via het omgevingsloket
Heb je jouw plan al uitgewerkt in een schetsplan? En wil je dat door ons laten beoordelen? Dien dan het schetsplan bij ons in voor een vooroverleg. Wij bekijken dan of jouw plan haalbaar is. Vooroverleg regel je via het Omgevingsloket online. Daar kies je in plaats van de optie ‘Indienen’ voor de optie ‘Contact met bevoegd gezag’. Bekijk op de website van Kenniscentrum InfoMill hoe je een vooroverleg aanvraagt in het Omgevingsloket Online.
Aan een vooroverleg zijn kosten verbonden. Wil je weten om welke kosten het gaat? Kijk dan in de legesverordening van 2023 (bijlage 1).
Vraag de vergunning aan via het Omgevingsloket online
Heb je een vergunning nodig? En past het binnen het geldende bestemmingsplan? Regel toestemming voor het uitvoeren van jouw plan via het Omgevingsloket online. Volg alle stappen die horen bij de vergunningaanvraag.
Documenten toevoegen bij de aanvraag
Bij de aanvraag voeg je ook documenten toe zoals bijvoorbeeld:
- Plattegrondtekeningen van de bestaande en beoogde situatie (op schaal)
- Doorsnedetekeningen
- Situatietekeningen ten opzichte van de bestaande bebouwing
- Andere bouwtechnische informatie (indien van toepassing bijv. bouwbesluitgegevens, constructieve tekeningen en berekeningen)
Zonder deze documenten kunnen wij de aanvraag niet uitvoeren of in behandeling nemen. Wil je meteen een definitieve aanvraag indienen? Selecteer dan de optie 'Indienen'. Na het indienen ontvang je per e-mail een ontvangstbevestiging. De termijn waarbinnen wij een beslissing op je aanvraag nemen start meteen.
De kosten voor een omgevingsvergunning
Je betaalt voor het behandelen van een aanvraag omgevingsvergunning. De kosten voor de verschillende activiteiten vind je in de legesverordening van 2023 (bijlage 1).
Kosten aanvraag 2022
Wil je de kosten weten voor een aanvraag omgevingsvergunning in 2022? Bekijk dan de legesverordening Sint-Michielsgestel 2022.
Bouwtoezicht controleert
Heb je een vergunning gekregen? Nadat de vergunning onherroepelijk is geworden (6 weken na bekendmaking) kun je beginnen met (ver)bouwen. Je ontvangt van ons een bericht over welke werkzaamheden je bij ons moet melden. In dit bericht staat ook bij wie en hoe je de werkzaamheden bij ons meldt. De meldingen doe je elke keer 3 dagen van te voren. Tijdens de controles moeten de goedgekeurde constructietekeningen aanwezig zijn.
Meld wanneer de (ver)bouw start
Je meldt bij Bouwtoezicht wanneer de bouwwerkzaamheden beginnen (startmelding).
Meld constructieve aanpassingen tijdens de (ver)bouw
Tijdens de (ver)bouw houdt de bouwtoezichthouder in de gaten of je je aan de afspraken uit de omgevingsvergunning houdt. Als je dat doet voorkom je dat onze bouwtoezichthouder het werk stillegt. Je meldt tijdens de (ver)bouw de volgende zaken voor een controle:
- Wapening van verschillende onderdelen zoals de fundering van iedere verdiepingsvloer, wanden en kelderdek
- Constructieve onderdelen van de bouw
- Brandwerende maatregelen
Het is belangrijk dat je elke constructieve aanpassing aan de bouwtoezichthouder doorgeeft. Is alles in orde? Dan kun je doorgaan met (ver)bouwen.
Meld wanneer de (ver)bouw klaar is
Je meldt bij Bouwtoezicht wanneer de werkzaamheden klaar zijn (gereedmelding). Zij controleren alles voor de laatste keer.
Voor bedrijven: milieumelding of milieuvergunning
Wil je een bedrijf starten? Of wil je jouw bedrijf veranderen? Dan moet je bij ons een melding Activiteitenbesluit doen. Dit doe je via de website Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Via die website kun je het volgende doen:
- Controleren of een vergunning of melding nodig is.
- Checken welke milieuregels en maatregelen voor jou gelden.
- Online een melding Activiteitenbesluit doen.
Tips en meer informatie
-
Tips voor het gebruik van Omgevingsloket online
-
Stappen in het Omgevingsloket particulier
-
Stappen in het Omgevingsloket zakelijk
-
Informatie van de Rijksoverheid