Buurtbus
De buurtbus is een kleinere bus dan de bekende streek- en stadsbussen en is voor iedereen toegankelijk. De buurtbus rijdt volgens vaste tijden een vaste route. De chauffeurs van de buurtbus zijn vrijwilligers. Strippenkaarten, stads- en streekabonnementen zijn niet geldig in de buurtbus. Je kunt wel de OV-kaart gebruiken in de bus. De kaartjes voor het reizen met de buurtbus kun je bij de chauffeur van de buurtbus uitsluitend met pinpas betalen. Kijk voor alle vertrektijden op www.9292.nl.
Rolstoel
Heb je slechts af en toe een rolstoel nodig? Je kunt een rolstoel lenen bij Medipoint. Kijk op www.medipoint.nl voor de uitleenpunten in onze gemeente.
Heb je permanent een rolstoel of scootmobiel nodig? Neem contact op met Wegwijs om te kijken wat de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de gemeente zijn.
Regiotaxi
De Regiotaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer. Iedereen kan er gebruik van maken. De taxi haalt jou thuis op en brengt je waar je heen wilt. Vaak reis je met andere passagiers. Daarom duurt een rit met de Regiotaxi meestal wat langer dan een gewone taxirit.
Reizen met een beperking
Heb je een ziekte of beperking waardoor je niet kunt reizen met het openbaar vervoer? Ben je voor vervoer afhankelijk van anderen, maar heb je niemand om op terug te vallen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Wmo-regiotaxipas. Je krijgt dan korting op de regiotaxi. Neem contact op met Wegwijs.
Behandeling aanvraag
Hoe de procedure verloopt, hangt af van je persoonlijke situatie of medische belemmeringen. Soms is een medisch onderzoek nodig. Een arts kijkt dan naar jouw belemmeringen of handicap. Als het nodig is, dan vraagt de arts aanvullende informatie op bij jouw specialist en/of huisarts. De arts geeft ons een advies. Wij sturen je een brief waarin de uitslag staat.
Reizen buiten de regio
Voor reizen buiten de regio bestaat Valys. Deze organisatie verzorgt in heel Nederland het vervoer over langere afstanden voor mensen met een beperking. Kijk voor informatie op www.valys.nl.
Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen
Ben je gehandicapt en kun je daardoor niet meer dan 50 meter lopen? Dan kun je een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Wij leggen dan geen speciale gehandicaptenparkeerplaats aan, maar reserveren een parkeerplaats voor jouw auto. Bij deze parkeerplaats plaatsen wij een verkeersbord en een kentekenbord.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je kunt en mag zelf een motorvoertuig besturen én moet daar de eigenaar van zijn;
- Je kunt met de gebruikelijke hulpmiddelen (bijv. krukken) maximaal 50 meter lopen of je gebruikt een rolstoel;
- Je bent medisch gekeurd door een onafhankelijke arts. In dit geval moet door JPH consult B.V. worden aangetoond dat je niet over de langere afstand dan 50 meter zelfstandig te voet kan voortbewegen of dat je buitenshuis rolstoelgebonden bent;
- Je hebt zelf geen eigen parkeermogelijkheid op jouw terrein.
Medisch onderzoek
Je kunt alleen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats als je een medische indicatie hebt. Dat wil zeggen dat je gekeurd moet zijn door een onafhankelijke arts. Alle informatie over deze keuring krijg je bij JPH consult B.V.. Ook over een datum waarop het medisch onderzoek zal plaatsvinden. Op basis van dit onderzoek geeft de arts een medisch advies aan ons. De kosten van dit onderzoek om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats zijn zowel bij een positief advies als bij een negatief advies voor jouw rekening. Bij het niet verschijnen op het spreekuur of afwezigheid bij een thuisbezoek, worden deze kosten ook aan jou doorberekend.