Medisch afval

Heb je extra afval door een medische aandoening? Bijvoorbeeld door wondverzorging of dialyse? Dan kun je gebruikmaken van een regeling voor medisch afval. Deze regeling houdt in dat je een extra container van 240 liter ontvangt.

Regeling voor medisch afval

Sinds 1 januari 2024 geldt er een regeling voor medisch afval. Heb je extra afval door een medische aandoening, dan ontvang je een extra container van 240 liter.

Vraag een extra container medisch afval aan

Voor de aanvraag heb je een verklaring van de behandelend arts nodig. De arts geeft aan dat het gaat om de regeling medisch afval. Je kunt een extra container aanvragen op twee manieren:

Digitaal

Vul online het formulier 'container medisch afval aanvragen' in. Je voegt de verklaring toe als bijlage tijdens het invullen van het formulier. Nadat je het formulier digitaal hebt verzonden, krijg je een ontvangstbevestiging via de mail. De digitale aanvraag kun je downloaden op de bevestigingspagina.

Schriftelijk

Je kunt het formulier 'container medisch afval aanvragen' afhalen bij de receptiebalie van het gemeentehuis. Lever het formulier en de verklaring daarna in bij de balie of stuur het naar: Gemeente Sint-Michielsgestel, t.a.v. Reiniging, postbus 10.000, 5270 GA Sint-Michielsgestel. Heb je het formulier en de verklaring afgegeven aan de balie, dan krijg je een ontvangstbewijs mee.

Nadat het formulier is beoordeeld, nemen we contact met je op voor een afspraak om de container te laten plaatsen.

Wat mag wel en niet in de container?

Wel medisch afval

  • Verband en wondverzorgingsmaterialen;
  • Diabeteshulpmiddelen;
  • Katheters en stoma-afval;
  • Incontinentiemateriaal tijdens chemo- of radiotherapie.

Geen medisch afval

Spuiten of overgebleven medicijnen uit het medicijnkastje vallen niet onder medisch afval, maar onder klein chemisch afval. Denk bijvoorbeeld aan restanten van hoestdrank, pillenstrips en injectienaalden. Deze kunnen worden ingeleverd bij de apotheek of bij een van de milieustraten. Luiers en incontinentiemateriaal breng je naar de luiercontainers die in de gemeente staan.