Werkgroep Dementievriendelijke gemeenschap

De Werkgroep Dementievriendelijke gemeenschap bestaat uit professionals en vrijwilligers. Mensen die ofwel beroepsmatig of vanuit hun vrijwilligersfunctie te maken hebben met dementie. Bijvoorbeeld als casemanager bij een zorginstelling, als ouderenwerker of als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland. Daarnaast zijn er ook ambtenaren van de gemeente bij de werkgroep betrokken.

Wat doet de werkgroep?

De werkgroep wil inwoners met dementie niet als een zieke behandelen. Maar mensen juist de kans geven om zichzelf te zijn. We helpen mantelzorgers een handje en stimuleren bewustwording in de omgeving van dementerenden. Op die manier creëren we met elkaar een dementievriendelijke gemeenschap in Sint-Michielsgestel.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstelling van de werkgroep is om de expertise die er in Sint-Michielsgestel aanwezig is op het gebied van dementie, bij elkaar te brengen. Daarvoor is het niet alleen belangrijk dat professionals elkaar weten te vinden. Maar vooral ook dat onze inwoners gebruik kunnen maken van die expertise én weten waar ze terecht kunnen.

Het uiteindelijke doel is om in elke kern een aanspreekpunt te hebben. Iemand die de lokale situatie kent en meedenkt hoe we inwoners en hun mantelzorgers kunnen bereiken. Bovendien willen we ook onze voorzieningen meer afstemmen op mensen met dementie: hoe kun je hier als winkelpersoneel mee omgaan? Of als buschauffeur of baliemedewerker? Wat kan het verengingsleven betekenen, als we inwoners zo lang mogelijk zelfstandig willen laten meedoen aan de maatschappij? 

Logo dementievriendelijk