Gebied Westakkers

Stichting Landschapsbeheer Aa-dal heeft zelf een plan gemaakt voor de gemeentelijke percelen aan de Westakkers in Berlicum. Het doel is om het gebied natuurlijker en aantrekkelijker te maken, zowel voor dieren en planten als voor de inwoners van Berlicum. Voedselbos d’Ekkers is een onderdeel van het gebied en ook Volkstuinvereniging Berlicum is betrokken. De gemeente heeft subsidies aangevraagd en gekregen van de provincie, waarmee de plannen worden uitgevoerd. Dit duurt een aantal jaar.

Nieuwe landschapselementen

Er zijn nieuwe houtwallen, slootjes, muizenruiters en broedhopen in het grasland gemaakt en er worden kruiden gezaaid. Op de weide achter het volkstuinencomplex is een hoogstamboomgaard geplant. Langs de dijk zijn verschillende soorten bomen geplant. Zo wordt een natuurlijke verbinding met het voedselbos gemaakt. Het is de bedoeling dat er ook een nieuw wandelpad door het gebied komt.

Voedselbos

Het voedselbos bestaat uit twee delen: een productiebos en een romantisch bos. Het productiebos gaat bestaan uit cirkels. Elke cirkel krijgt een hoge boom in het midden, met steeds lager wordende bomen en struiken er omheen. Tussen de cirkels door kronkelt een pad. Het romantische bos draait meer om beleving en is minder strak ingedeeld. Er is ook een ontmoetingsplaats, waar uitleg gegeven wordt over het voedselbos. Voorlopig worden er elk voor- en najaar bomen, struiken of planten geplant.

Bekijk de vlog van onze wijkmakelaar over het voedselbos.

Op de plattegrond van het voedselbos staan de volgende onderdelen aangegeven: Een productiebos, een kruidenrijke weide, aanplant voor een dassenburcht, een ontmoetingsplek met mogelijk een winkel, een romantisch en natuurlijk bos, een wandel pluk route, een savanne weide, een poel en een verhoogd plukbos.