Wat zijn flexwoningen?
Flexwoningen zijn verplaatsbare woningen die tijdelijk, voor maximaal 15 jaar, op een locatie staan. De procedures voor deze woningen zijn zorgvuldig en korter dan bij reguliere woningbouw. Ook gaat de bouw van de woningen veel sneller. Met deze tijdelijke woningen kunnen we op kortere termijn een bijdrage leveren aan de oplossing voor de krapte op de woningmarkt.
Waar komen de woningen te staan?
De eerste flexwoningen in onze gemeente zijn gepland op een locatie aan de Venkant in Sint-Michielsgestel. Deze locatie is eigendom van de gemeente en hier willen we samen met Woonmeij 12 flexwoningen plaatsen.
We willen op meerdere locaties binnen onze gemeente flexwoningen plaatsen. We kijken daarbij naar de huidige bestemming en eigenaar van de locatie, de aanwezigheid van wegen en inpasbaarheid van de woningen in de omgeving.
Waarom blijven de woningen maximaal 15 jaar staan?
Om flexwoningen mogelijk te maken, is een omgevingsvergunning nodig waarbij wordt afgeweken van het geldende bestemmingsplan. Er is dus geen wijziging van het bestemmingsplan nodig. Deze procedure leidt tot een tijdelijke vergunning van 10 jaar.
Door gebruik te maken van bepaalde wet- en regelgeving, kunnen flexwoningen maximaal 15 jaar op een locatie staan. We willen deze procedure graag gaan volgen. Na de periode van 15 jaar moeten de woningen worden weggehaald.
Voor wie zijn de flexwoningen?
De flexwoningen zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. Huurders krijgen op basis van inschrijftijd, loting en door directe toewijzing een woning van de woningcorporatie.
Wat is de planning?
Quick scan en in gesprek
Nadat met een quick scan een geschikte locatie is gevonden, maken we een schetsontwerp voor de inrichting van de locatie. Hierover gaan we in gesprek met omwonenden.
Ontwerp en onderzoeken
Het ontwerp voor de inrichting van de locatie wordt eventueel aangepast. Daarna volgen onderzoeken naar bijvoorbeeld archeologie en milieu om te bepalen of de locatie geschikt is om de plannen te realiseren.
Aanvraag omgevingsvergunning
De woningcorporatie die de woningen gaat plaatsen en toewijzen, vraagt een omgevingsvergunning aan. Het college van B&W neemt een besluit over de vergunning. Na het verlenen van de vergunning kan er binnen een termijn van 6 weken bezwaar worden gemaakt tegen het besluit.
Bouwrijp maken en bouw
De locatie kan bouwrijp worden gemaakt en daarna kunnen de woningen gebouwd worden.
Meer informatie
Heb je vragen over flexwoningen, neem dan contact met ons op.