Transitievisie warmte

De komende jaren wil gemeente Sint-Michielsgestel belangrijke stappen zetten om onze woningen op een zuinige, duurzame en comfortabele manier te verwarmen. Dat betekent dat we samen met bewoners volop in gaan zetten op besparing van aardgas door middel van isoleren en het overstappen op alternatieven zoals hybride warmtepompen. Deze transitie naar duurzaam verwarmen noemen we de warmtetransitie.

Sint-Michielsgestel heeft een Transitievisie Warmte opgesteld die op hoofdlijnen aangeeft welke mogelijkheden er op buurt-, dorp- of gemeenteniveau zijn om aardgas en daarmee CO2 te besparen in de gebouwde omgeving.

In stappen naar aardgasvrij: beginnen met isoleren

De warmtetransitie is een complexe opgave, maar op hoofdlijnen onderscheiden we drie stappen die nodig zijn om uiteindelijk uit te komen bij duurzaam verwarmde gebouwen. Isoleren is de eerste stap, want alles wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Het gaat dan om isoleren, ventileren, elektrisch koken en in sommige gevallen het aanpassen van de binneninstallatie. Met deze maatregelen besparen we energie, vergroten we het wooncomfort én bereiden we de woning voor op verwarmen zonder aardgas. Een woning die deze stappen doorlopen heeft is klaar voor de duurzame warmteoplossingen en noemen we ‘transitiegereed’.

In stappen naar aardgasvrij

Alternatieven voor aardgas

In Sint-Michielsgestel kijken we naar meerdere alternatieven voor aardgas. Op die manier sluiten we zo goed mogelijk aan bij de lokale situatie in elke buurt of dorp, voor de meest haalbare en betaalbare oplossing.

Vier alternatieven

All-electric

Het volledig elektrisch verwarmen van woningen, bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp. Nieuwbouwwoningen in Sint-Michielsgestel worden al op deze manier verwarmd.

L

Lokale warmtenetten

Een warmtenet zorgt ervoor dat centraal geproduceerd warm water door buizen in de grond naar de woningen stroomt. In Sint-Michielsgestel kunnen we in de toekomst mogelijk op kleine schaal gebruikmaken van warmtenetten.

L

Hernieuwbaar gas/ hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bespaart veel CO2 en vraagt de minste aanpassingen in woningen, maar verbruikt nog wel aardgas. Een goede oplossing voor oudere woningen waar veel maatregelen nodig zijn om helemaal van het gas af te gaan. In de toekomst zal aardgas vervangen worden door groen gas of waterstof, maar die zullen beperkt beschikbaar zijn.

L

Toekomstige ontwikkelingen

Het aardgasvrij maken van gebouwen zorgt steeds voor nieuwe ontwikkelingen. We houden daarom in de gaten welke nieuwe technieken in de toekomst beschikbaar komen. Minimaal elke vijf jaar sturen we bij op basis van deze nieuwe inzichten. Tegelijkertijd starten we met oplossingen die spijtvrij zijn, waar bewoners nu al mee aan de slag kunnen.

L

Transitiepaden en de transitiekaart

Voor de verschillende wijken en dorpen in onze gemeente hebben we naar het meest haalbare en betaalbare transitiepad gekeken richting een toekomst zonder aardgas. Een transitiepad zegt iets over hoe kansrijk een alternatief voor aardgas is voor een buurt, en hoe we dat alternatief in die buurt stap voor stap realiseren. De gemeente Sint-Michielsgestel heeft één dominant transitiepad voor de hele gemeente en daarbinnen enkele aandachtgebieden met hun eigen transitiepad.

Wat gaan we de komende tijd doen?

  • Isolatieaanpak voor de hele gemeente
    We maken het nemen van isolatiemaatregelen voor bewoners zo aantrekkelijk mogelijk. Wij kijken bijvoorbeeld naar het bouwjaar van uw woning om inzicht te krijgen in specifieke isolatiemaatregelen en subsidiemogelijkheden.
     
  • Stimuleren van (hybride en elektrische) warmtepompen
    Waar woningen al voldoende geïsoleerd zijn, stimuleren en informeren we bewoners over de mogelijkheden om over te stappen op een hybride warmtepomp of een volledige warmtepomp. Dit is afhankelijk van het bouwjaar van een gebouw.
     
  • Lokale kansen verder verkennen
    We gaan verkennen in welke buurten er kansen zijn om wijkgericht aan de slag te gaan. We kijken daarbij welke andere opgaven erin buurt of dorp zijn, bijvoorbeeld op het gebied van renovatie, vergroening en mobiliteit. In Sint-Michielsgestel gaan we in gesprek met inwoners om te kijken waar aanknopingspunten liggen om te starten.

Voorbereiden op aardgasvrij wonen

Om je woning voor te bereiden kun je alvast maatregelen nemen. Onderstaande maatregelen besparen energie en verhogen het comfort. Vaak zijn hiervoor subsidies beschikbaar. Het energieloket kan je helpen met eenonafhankelijk, persoonlijk en vrijblijvend energieadvies. Voor meer informatie kan je kijken op Brabant Woont Slim. Woon je in een huurwoning, neem dan contact op met je verhuurder.

  1. Vervang enkel glas door HR++ dubbelglas
  2. Laat de spouwmuren isoleren
  3. Isoleer de vloer van de begane grond
  4. Isoleer het dak
  5. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheid
  6. Stap over op elektrisch koken

Meer informatie

Meer informatie, suggesties en voorbeelden om zelf aan de slag te gaan zijn te vinden op: