Langer wachten op huishoudelijke hulp: gemeente zoekt samen naar oplossingen

De druk op de huishoudelijke ondersteuning in Sint-Michielsgestel neemt toe. Steeds meer inwoners doen een beroep op de gemeente voor hulp in het huishouden. Tegelijkertijd kampen zorgaanbieders met personeelstekorten, waardoor de wachtlijsten oplopen. De gemeente werkt hard aan oplossingen, maar kan het niet alleen. Wie de mogelijkheid heeft om zelf hulp te organiseren, wordt gevraagd dat te doen. Op die manier komt er sneller hulp beschikbaar voor mensen die de ondersteuning écht nodig hebben.

Hoe werkt huishoudelijke hulp in Sint-Michielsgestel?

Voor huishoudelijke hulp kun je terecht bij het Loket WegWijs van de gemeente. Na een gesprek wordt bekeken of je in aanmerking komt voor ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt kiezen voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura regelt de gemeente de hulp, terwijl je bij een pgb zelf een zorgaanbieder kiest en betaalt.

Wachtlijsten voor huishoudelijke hulp: oorzaken en oplossingen

Door de toenemende vraag naar huishoudelijke hulp en een tekort aan zorgpersoneel ontstaan er wachtlijsten. De wachttijden variëren maar kunnen oplopen tot een jaar. We zien dat de toename komt door de toenemende vergrijzing en het beleid dat mensen langer thuis blijven wonen, waardoor langer thuiszorg nodig is. De vraag neemt daardoor toe bij de leveranciers die huishoudelijke hulp bieden. Zij hebben moeite met het vinden van voldoende personeel. De gemeente werkt samen met zorgaanbieders zoals Actief Zorg, Acteon thuiszorg, Helpgewoon Nederland, Laverhof, MIEP huishoudservice, Poetszorg en Tzorg om deze wachtlijsten te verkorten. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente zich inzet voor verbetering. Maar we vragen onze inwoners om, waar mogelijk, hun eigen netwerk in te schakelen of zelf hulp te organiseren. Zo zorgen we ervoor dat mensen die écht afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp sneller de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben zegt wethouder Raaijmakers.

Wat kun je zelf doen?

Als je in staat bent, wordt je aangespoord om zelf zorg te regelen. Dit kan door particuliere hulp in te schakelen of door hulp te vragen aan familie of vrienden. Daarnaast is het belangrijk om tijdig na te denken over ouder worden en langer thuis wonen. De gemeente biedt ondersteuning via WegWijs. Je bespreekt met een medewerker van Wegwijs wat je kunt doen om ondersteuning te regelen. Bijvoorbeeld wat bekenden voor je kunnen doen of welke initiatieven in de wijk iets voor je kunnen betekenen.

Meer informatie en contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket WegWijs via telefoonnummer (073) 553 16 00 of per e-mail via gemeente@sint-michielsgestel.nl. Bezoek ook de website van de gemeente voor actuele informatie en ondersteuning. Samen kunnen we werken aan het verbeteren van de huishoudelijke hulp in onze gemeente.