1375744 - Moerschot 68
Beoordeling wenselijkheid intaketafelverzoek Moerschot 68 als ‘niet-wenselijk’.
Het intaketafelverzoek is om een aardappelopslagloods te realiseren op het perceel aan de Moerschot 68 in Sint-Michielsgestel. Op de intaketafel is het verzoek als 'niet-wenselijk' beoordeeld. Dit is teruggekoppeld aan de initiatiefnemer. Om duidelijkheid te kunnen bieden aan de initiatiefnemer over het standpunt van het college wordt het verzoek aan uw college voorgelegd ter beoordeling.
Besluit (Akkoord):
Het intakeverzoek voor het oprichten van een aardappelloods op de locatie Moerschot 68 in Sint-Michielsgestel als niet-wenselijk aan te merken.
1376449 - Uitgangspuntennotitie regionale urgentieregeling
Uitgangspuntennotitie Regionale Urgentieregeling
Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting introduceert de verplichting voor alle gemeenten om een huisvestingsverordening vast te stellen met een urgentieregeling. Alle gemeenten moeten bijdragen aan de huisvesting van alle aandachtsgroepen en dit regionaal afstemmen. In de regio Noordoost-Brabant werken 11 gemeenten en woningcorporaties samen aan een regionale urgentieregeling. Het doel is een eerlijke verdeling van sociale huurwoningen, met meer aandacht voor kwetsbare groepen. Bijgevoegde uitgangspuntennotitie vormt daarbij de afronding van de eerste stap.
Na instemming worden urgentiegroepen en beoordelingscriteria verder uitgewerkt. Vervolgstappen zijn het opstellen van een raamwerk, juridische verankering, en monitoring en evaluatie.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
1. De uitgangspuntennotitie voor de regionale urgentieregeling Noordoost-Brabant vast te stellen.
2. In te stemmen met de raadsinformatiebrief en deze via de griffie aan de gemeenteraad te zenden.
1370983 - Jaarverslag 2024 & UVP (Uitvoeringsprogramma) VTH 2025
Het Jaarverslag 2024 & Uitvoeringsprogramma 2025 Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving (hierna: Jaarverslag & Uitvoeringsprogramma) beschrijft de gemeentelijke taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) en de uitvoering daarvan in 2025. Het Jaarverslag & Uitvoeringsprogramma heeft als grondslag en is een nadere uitwerking van het recentelijk vastgestelde Beleidsplan Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving 2025-2029 (hierna: het beleidsplan).
Bij het opstellen van het Jaarverslag & Uitvoeringsprogramma zijn dan ook de doelstellingen, strategieën en prioriteitsstelling uit het VTH-beleidsplan leidend. Het Jaarverslag & Uitvoeringsprogramma is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is het Jaarverslag 2024. In dit deel staan beschreven verschillende ontwikkelingen die over dat jaar hebben plaatsgevonden, maar ook de werkzaamheden die we hebben uitgevoerd en waar onze prioriteiten hebben gelegen. We hebben hard gewerkt aan het halen van de over 2024 gestelde doelen en zijn tevreden met dat wat we gerealiseerd hebben. Voor 2025 hopen wij op dezelfde voet door te gaan.
Het tweede deel is het Uitvoeringsprogramma 2025. In dit deel wordt vooruitgeblikt op (verwachte) ontwikkelingen binnen de V, T en de H. De (verwachte) VTH-werkzaamheden worden beschreven in een programma Vergunningverlening en een programma Toezicht & Handhaving. Het beschrijft wat we gaan doen, hoe we dat gaan en waar onze prioriteiten liggen.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
1. Het Jaarverslag 2024 & Uitvoeringsprogramma 2025 VTH vast te stellen.
2. De raad te informeren over het Jaarverslag 2024 & Uitvoeringsprogramma 2025 VTH door bijgevoegde raadsinformatiebrief.
3. De provincie te informeren over de vaststelling van het Jaarverslag 2024 & Uitvoeringsprogramma 2025 VTH.
1375575 - Vaststellen drugsconvenant
Het convenant ‘Aanpak drugslocaties Oost-Brabant 2025 – 2030’ is een uitbreiding van het bestaande hennepconvenant Oost-Brabant. De partijen werken al geruime tijd samen onder het hennepconvenant, dat in 2019 is vastgesteld. Bij de tweejaarlijkse evaluatie van het hennepconvenant hebben partijen de wens uitgesproken om het convenant uit te breiden naar een ‘drugs breed’ convenant. De Bestuurlijke Regiegroep1 heeft begin 2024 besloten dat er een verkenning wordt gedaan naar het uitbreiden van het hennepconvenant naar een drugsconvenant. De Programmaraad Ondermijning heeft op 8 maart 2024 besloten om verder vorm en inhoud te geven aan het verzoek om het hennepconvenant door te ontwikkelen naar een drugsconvenant.
Alle bij dit convenant betrokken partijen leveren een betekenisvolle bijdrage vanuit een maatschappelijk belang: het komen tot veilige en leefbare straten, wijken en buurten in de Oost-Brabantse gemeenten. Het doel van dit convenant is het voorkomen en aanpakken van (ondermijnende) drugscriminaliteit en de daarmee samenhangende problematiek, binnen de in dit convenant aangegeven reikwijdte.
De partijen onderkennen de dreigingen die met drugscriminaliteit gepaard gaan en komen overeen de illegale drugsproductie, verwerking, opslag van en handel in drugs via een gezamenlijke aanpak te voorkomen, te bestrijden en gevaarlijke situaties onmiddellijk te beëindigen. Door de bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en civielrechtelijke maatregelen op elkaar af te stemmen wordt het aanpakken van drugscriminaliteit bevorderd. De partijen geven binnen de kaders van de eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden invulling aan hun eigen taak.
De ondertekening van het convenant vormt een belangrijke stap in de voortzetting van onze gezamenlijke ambities in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Na het ondertekenen van het nieuwe convenant door alle partijen, vervalt het huidige hennepconvenant.
Besluit (Akkoord):
1. In te stemmen met het convenant ‘Aanpak drugslocaties Oost-Brabant 2025 – 2030’ en de bijlagen.
1376372 - Schriftelijke vragen art 39 inzake de Beekvlietboerderij
Beantwoording vragen ex art. 39 Reglement van Orde, d.d. 27 februari 2025 van Dorpsgoed over Schriftelijke vragen artikel 39 Beekvlietboerderij.
Besluit (Akkoord en door naar Griffie):
Beantwoording vragen ex art. 39 Reglement van Orde, d.d. 27 februari 2025 van Dorpsgoed over Schriftelijke vragen artikel 39 Beekvlietboerderij.