Het Omgevingsloket online
Wil je voor het realiseren van een project toestemming krijgen via één omgevingsvergunning. Dan kun je digitaal een aanvraag doen via het Omgevingsloket online. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig.
Zo dien je een aanvraag in:
- Check vooraf het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan regelt waar je mag bouwen en hoe je gronden en gebouwen mag gebruiken. Lees meer op de pagina bestemmingsplannen.
- Ga dan naar Omgevingsloket online.
- Kies voor 'particulier' of voor 'bedrijf'.
- Log in met DigiD.
- Doorloop alle stappen die horen bij de vergunningaanvraag. Bij de aanvraag wordt vaak gevraagd naar bijvoorbeeld plattegrondtekeningen van de bestaande en beoogde situatie (op schaal), een doorsnedetekening, een situatietekening ten opzichte van de bestaande bebouwing en andere bouwtechnische informatie.
- Heb je al een vooroverleg ingediend of wil je meteen een definitieve aanvraag indienen? Selecteer dan de optie 'Indienen'.
- Na het indienen ontvang je via e-mail een ontvangstbevestiging. De termijn waarbinnen wij een beslissing op je aanvraag nemen start nu.
Vooroverleg
Voordat je een vergunning voor bouwen aanvraagt, kun je een schetsplan indienen. Dit heet ook wel een vooroverleg. Met het schetsplan toetsen wij of jouw plan haalbaar is.
Zo dien je een schetsplan in:
- Ga naar Omgevingsloket online.
- Kies voor 'particulier' of voor 'bedrijf'.
- Kies vervolgens voor 'vergunningcheck'.
- Vul de gegevens zo volledig mogelijk in.
- Klik vervolgens boven in het scherm de knop “Contact met bevoegd gezag”.
- En je selecteert dan 'aanvraag openstellen'.
- Jouw schetsplan is nu voor vooroverleg ingediend bij de gemeente Sint-Michielsgestel.
Bouwtoezicht
Zodra je een bouwvergunning hebt gekregen, kun je starten met (ver)bouwen. Hoe werkt dit?
- Geef aan ons door dat je gaat bouwen. Dit doe je via een startmelding.
- Tijdens de bouw vind er een wapening controle plaats van verschillende onderdelen zoals de fundering van iedere verdiepingsvloer, wanden en kelderdek.
- Ook overige constructieve onderdelen van de bouw controleren we.
- We beoordelen de brandwerende maatregelen die genomen zijn.
- Een gereed melding doe je wanneer de werkzaamheden volledig zijn afgerond. We controleren alles voor de laatste keer.
Bij iedere stap doe je een aparte melding bij de bouwtoezichthouder. Is alles in orde? Dan kun je doorgaan met (ver)bouwen. De meldingen doe je 3 dagen van te voren (het liefst per mail). Tijdens de controles moeten de goedgekeurde constructietekeningen aanwezig zijn. Als je niet volgens de afspraken bouwt, dan kan onze bouwtoezichthouder het werk stil leggen.
Milieumelding of milieuvergunning
Vanaf 1 januari 2008 is er een wijziging in de milieuwetgeving doorgevoerd, het zogenaamde Activiteitenbesluit. De officiële naam is Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. Veel bedrijven hoeven hierdoor geen milieuvergunning meer aan te vragen, maar kunnen volstaan met het doen van een milieumelding.
Heb je een bedrijf en wil je een melding doen?
Ga naar de website Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Met de AIM kun je het volgende doen:
- Controleren of een vergunning of melding nodig is.
- Checken welke milieuregels en maatregelen voor jou gelden.
- Online een melding Activiteitenbesluit doen.
Meer informatie
Kom je er niet uit, of wil je meer informatie over de mogelijkheden op een bepaald adres? Neem dan contact op met team Omgevingsrecht via telefoonnummer: (073) 553 11 50 of via ons contactformulier.