Wat betekent de Omgevingswet voor mij?
Je krijgt te maken met de Omgevingswet als je een vergunning aanvraagt die van invloed is op de leefomgeving. Ook als jouw buren, de gemeente of andere initiatiefnemers een vergunning aanvragen waarbij er iets verandert in jouw omgeving, mag jij daar iets van vinden. De Omgevingswet verplicht hen om jou op tijd te informeren over hun plannen. Dat geldt ook als jij een vergunning aanvraagt. Je betrekt je omgeving direct bij wat je gaat doen. Dat noemen we participatie. Via het nieuwe digitale Omgevingsloket kun je makkelijk een aanvraag doen. Ga naar de website van het Omgevingsloket.
Wat is het Omgevingsloket?
Het Omgevingsloket is een loket waar alle overheden samenwerken, zodat jij op één plek alle informatie kunt vinden. Op deze plek komt alle digitale informatie over de leefomgeving onder de Omgevingswet samen. Via het Omgevingsloket zie je meteen welke regels er gelden voor de plek waar je iets wil veranderen. Je kunt onder andere zien wanneer je een vergunning nodig hebt of wanneer je een melding of aanvraag moet doen. Ook is het mogelijk om je via de plankaart te oriënteren op de geldende regels.
Wat is de omgevingsvisie?
Iedere gemeente in Nederland stelt op basis van de nieuwe Omgevingswet een omgevingsvisie op. De omgevingsvisie geeft aan hoe we de totale fysieke leefomgeving voor een lange periode willen inrichten. Denk hierbij aan gebouwen, wegen, water, bodem, landschappen, natuur en erfgoed. De vraag die steeds centraal staat in de Omgevingsvisie is: hoe ziet de gemeente eruit in 2040? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we keuzes maken voor de toekomst.
Volgens de Omgevingswet moet de omgevingsvisie in elk geval het volgende beschrijven:
- de grootste kwaliteiten van de leefomgeving;
- de plannen voor ontwikkeling;
- de hoofdlijnen van het beleid.
De gemeente bepaalt zelf de verdere invulling en vorm van de omgevingsvisie. In de gemeente Sint-Michielsgestel zijn veel ontwikkelingen in de leefomgeving. Denk hierbij aan woningbouw, stoppende agrarische bedrijven en het opwekken van duurzame energie. Soms kunnen deze ontwikkelingen worden gecombineerd, maar niet altijd. Er is weinig ruimte en niet alles kan zomaar overal. De omgevingsvisie helpt om de juiste balans te vinden tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving. De omgevingsvisie bepaalt de richting voor de andere instrumenten van de Omgevingswet, zoals het omgevingsplan. Lees meer informatie over de omgevingsvisie.
Wat is het omgevingsplan?
In het omgevingsplan komen alle regels die in de gemeente gelden voor bouwen, wonen, natuur, erfgoed, milieu, wegen en water samen.
We starten met een tijdelijk omgevingsplan. In dit tijdelijke deel komen alle bestaande regels uit bestemmingsplannen, gemeentelijke ruimtelijke verordeningen en de zogenaamde bruidsschat. De bruidsschat is een verzameling regels die worden overgedragen vanuit het rijk. Hiermee worden alle bestemmingsplannen die nu gelden vervangen door één omgevingsplan. Bekijk de pagina Omgevingsvergunning voor meer informatie.
Wanneer de gemeenteraad de omgevingsvisie heeft vastgesteld, wordt het tijdelijke omgevingsplan doorontwikkeld tot een definitief omgevingsplan. We doen dit door de keuzes uit de omgevingsvisie uit te werken in nieuwe regels. Het doorontwikkelen van het omgevingsplan zal een aantal jaren duren.
Wat is participatie?
Participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Het betekent dat je anderen betrekt bij wat je gaat doen. Mensen, bedrijven en overheden zijn samen verantwoordelijk voor de leefomgeving. De Omgevingswet stimuleert al vroeg participatie om op tijd de belangen, meningen en ideeën op tafel te krijgen. Deze vorm van participatie noemen we de omgevingsdialoog.
Omgevingsdialoog
Een omgevingsdialoog is een overleg tussen de aanvrager, buurtbewoners en andere betrokken personen of organisaties. Met dit overleg kan de kwaliteit van de besluitvorming en steun voor de aanvraag vergroot worden. Dit kan bezwaren en zienswijzen achteraf voorkomen. Een aanvrager is met de komst van de Omgevingswet verplicht om iets over de mate van participatie op te nemen. Lees meer over de communicatie en participatie bij bouwinitiatieven.
Stappenplan voor initiatiefnemers en omwonenden
We vinden het belangrijk om aanvragers én omwonenden te ondersteunen bij de omgevingsdialoog. Daarom hebben we een leidraad voor initiatiefnemers en een leidraad voor omwonenden. Een leidraad is een soort stappenplan. Als je de stappen van de leidraad volgt, mag je ervan uitgaan dat je de juiste inspanningen hebt geleverd voor een goede omgevingsdialoog.
Waar vind ik meer informatie over de Omgevingswet?
Op de website van Informatiepunt Leefomgeving vind je een handige video met uitleg over de Omgevingswet. Bekijk de video. Daarnaast lees je meer informatie op de website van de Rijksoverheid of op de website www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl.