Wethouder Sam Goossens (Natuur en landschap): "Natuur is geen hobby, het is een voorwaarde voor ons als mens. Gelukkig staat onze gemeente bekend om haar groene, dorpse en rustige karakter. En met het Programma Natuur, Landschap en Biodiversiteit zetten we een belangrijke stap richting een nóg groenere gemeente. In de afgelopen jaren hebben we al veel initiatieven genomen op dit vlak. Ik ben ontzettend blij dat we nu met nog meer concrete plannen aan de slag gaan om het groen te behouden én te versterken. Zo bouwen we samen verder aan een groene, toekomstbestendige leefomgeving voor iedereen."

Concrete doelen
In het bestuursakkoord 2022-2026 stelden we al de ambitie om groen in onze gemeente te versterken. Het Programma Natuur, Landschap en Biodiversiteit is een vertaling van de ambities en uitgangspunten uit de Omgevingsvisie 2040 naar concrete doelen:
- Natuurgebieden koesteren en versterken, en ze op verschillende plaatsen met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld: ecologische verbindingen tussen de belangrijke natuurgebieden maken. Zoals de Beeksche waterloop tussen de Geelders en het Dommeldal bij Gemonde, maar ook rondom de Leijgraaf en Aadal bij Middelrode en Berlicum.
- Landelijk gebied met hoge landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke waarde versterken. Bijvoorbeeld: waardevolle zandpaden beter beschermen en herstellen als dat nodig is. We deden dit al bij de Veldseweg en De Hulter in Gemonde in samenwerking met Het Brabants Landschap.
- De biodiversiteit in onze gemeente verhogen. Bijvoorbeeld: verminderen van stenen in de openbare ruimte en gebruik van inheemse beplanting. Zoals het aanplanten van inheemse boomsoorten in de bossen van Engelenstede om de diversiteit verhogen en het gestarte project ‘Adopteer een boomspiegel’.
Participatie: hulp van inwoners en organisaties
Het ontwerpprogramma is gemaakt met hulp van inwoners en organisaties. Zoals de waterschappen, Brabants Landschap en Ark rewilding en ook lokale groepen zoals Natuurgroep Gestel, Stichting Landschapsbeheer Aa-dal en heemkundeverenigingen. In dit participatietraject hebben zij hun ideeën en meningen gedeeld. Dit leidde samen met bestaand beleid en de omgevingsvisie tot dit ontwerp.
Wil je het Programma Natuur, Landschap en Biodiversiteit lezen?
Het programma ligt van maandag 23 juni tot en met maandag 4 augustus 2025 ter inzage. Je kunt het programma op twee verschillende manieren inzien: Online via het PraatMee platform of door langs te komen bij de receptie van het gemeentehuis.
Reageren op het programma kan via post of mail naar Postbus 10.000, 5270 GA Sint-Michielsgestel of naar PNLB@MijnGemeenteDichtbij.nl.
Het komt ook beschikbaar op het digitale Omgevingsloket. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over het ontwerp. Naar verwachting stelt het college het definitieve programma eind dit jaar vast.