We richten de openbare ruimte opnieuw in
In 2019 zijn we gestart met een ontwerp voor de openbare ruimte van het centrum van Sint-Michielsgestel. De openbare ruimte zijn alle straten, pleinen en parkeerplaatsen, maar ook het (openbaar) groen. We hebben gesprekken gevoerd met inwoners, ondernemers, ontwikkelaars en de gebruikers zoals de weekmarkt. Ook hebben we diverse onderzoeken gedaan zoals een parkeeronderzoek en een kruispuntonderzoek.
Bekijk de video van het voorlopig ontwerp van het centrumplan Sint-Michielsgestel. In deze video krijg je een goed beeld van de keuzes die we hebben gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte.
Voorlopig ontwerp
Uit alle informatie die we hebben opgehaald, hebben we een goed beeld gekregen van de eisen, wensen en mogelijkheden voor de inrichting van de openbare ruimte. Deze hebben we verwerkt in een eerste ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte. Dit voorlopig ontwerp is onlangs vastgesteld door het college van B&W.
Niet één, maar twee centra
Het hoofdprincipe waarop het centrumplan is gebaseerd, is het creëren van twee sterke clusters aan weerszijden van de Dommel. Aan de ene kant zijn er woningen, winkels en horeca. Aan de andere kant ligt door de komst van Meander de nadruk op cultuur en bestuur. De fiets- en voetgangersbrug vormt de verbinding tussen deze twee centra.
We maken het centrum aantrekkelijk voor fietsers en voetgangers
We besteden veel aandacht aan wandel- en fietsroutes van en naar het centrum. In het centrum plaatsen we ook voldoende fietsenrekken. Auto’s blijven welkom, maar doorgaand verkeer door het centrum proberen we te ontmoedigen. Het Petrus Dondersplein blijft ook een doorgaande weg. De weg wordt dus niet afgesloten of als éénrichtingsweg ingericht. Kom je met de auto naar het centrum, dan kan dat. Wil je van Sint-Michielsgestel richting Den Dungen of Berlicum, rij dan liever over de Schijndelseweg.
De verkeerslichten op de Nieuwstraat vervallen
Door de nieuwe inrichting leggen we meer nadruk op de 30 km/u-zone. Daardoor wordt oversteken veiliger. De verkeerslichten op de Nieuwstraat halen we weg. In de verdere uitwerking kijken we waar we een zebrapad kunnen aanleggen.
We leggen een middeneiland aan op de Schijndelseweg
Op het Petrus Dondersplein richting de Schijndelseweg komen geen aparte voorsorteerstroken meer voor links- en rechtsaf. Ter hoogte van het kruispunt komt een middeneiland in de Schijndelseweg. Dat zorgt voor een veiligere oversteek voor fietsers. De fietspaden aan beide zijden van de Schijndelseweg blijven liggen.
Met de fiets door het Dommelpark
Het Dommelpad loopt dwars door het Dommelpark heen. Je kunt er straks overheen wandelen of fietsen en zo genieten van de natuur! We richten de Dommelzijde van het gebied in als ecologische verbindingszone en de centrumzijde als park. Het waterschap en het Groene Hart betrekken we bij de inrichting van het gebied.
Pleinen en parkeerplaatsen
- Torenplein: In de nieuwe inrichting is het Torenplein het hart van het centrum. Hier is ruimte voor verblijf en ontmoeting. Parkeren is dan niet meer mogelijk.
- Petrus Dondersplein: De weekmarkt blijft op het Petrus Dondersplein. Ook straks is daar genoeg ruimte voor de weekmarkt. Als er tijdens de bouw van de Raadskamers te weinig ruimte ontstaat, kan de weekmarkt ook gebruik maken van het Torenplein.
Kermis en evenementen
Tijdens de bouwperiode kan de kermis niet op het Petrus Dondersplein plaatsvinden. Ook in de nieuwe situatie is daar niet genoeg ruimte voor de kermis. Kleine dorpsgerelateerde evenementen of een kinderkermis kunnen wel op het Petrus Dondersplein plaatsvinden.
- Adrianusplein: De parkeerplaats aan de Schijndelseweg krijgt een groenere inrichting.
- Groenplein: Tussen Hof van Overkerck en Dommelstaete komt het Groenplein/Ho van Overkerk. Naast een parkeerplaats is er ook veel ruimte voor groen.
Afvalcontainers
Voor huisafval (GFT, restafval, PMD en oud papier) van de appartementen wijzen we specifieke verzamelplekken aan. Op het Adrianusplein en het Groenplein/Hof van Overkerk komen ondergrondse glascontainers. De textielcontainer komt misschien terug als ondergrondse container. Of er wordt een andere locatie gezocht buiten het centrum.
Bevoorrading van winkels
De twee supermarkten worden vanaf de Schijndelseweg (AH) en het Groenplein/Hof van Overkerk (Jumbo) bevoorraad. De bevoorrading van kleinere winkels gebeurt met bakwagens, die over het Adrianusplein naar het Kloosterpad en het Torenplein rijden.
Parkeren
Een belangrijk onderwerp in het centrum is parkeren. Er is onderzoek gedaan naar het aantal parkeerplaatsen dat straks nodig is. Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg parkeerplaatsen aangelegd worden. We willen een blauwe zone invoeren om parkeren tijdens de drukste periodes te spreiden.
Bewoners van het centrum
Bewoners van koopappartementen hebben een parkeerplaats op eigen terrein. Bewoners van huurappartementen kunnen hun auto op de openbare parkeerplaatsen parkeren. Zij krijgen een ontheffing wanneer er een blauwe zone ingevoerd wordt. Op die manier zijn zij toch verzekerd van een parkeerplaats vlakbij hun woning.
Bezoekers van het centrum
Naast de parkeerterreinen in het centrum is ook het Meanderplein een goed alternatief als je met de auto naar het centrum komt.
Wat vind jij van het voorlopig ontwerp?
Op basis van deze uitgangspunten is een voorlopig ontwerp gemaakt. We horen graag of je nog ideeën voor de verdere uitwerking van dit ontwerp hebt. Je kunt je reactie mailen naar projectleider Carlijn Crooijmans: c.crooijmans@mijngemeentedichtbij.nl.
We bouwen nieuwe appartementen en winkelruimte
Projectontwikkelaars maken plannen voor woon- en winkelruimte in het centrum. Zij vragen een vergunning aan, die de gemeente toetst aan het bestemmingsplan. Als de vergunning verleend is, kan de bouw starten.
Klik hier voor een video om een indruk te krijgen van hoe het nieuwe centrum eruit gaat zien. Let op, het ontwerp voor de openbare ruimte is hierin nog niet verwerkt.
In voorbereiding/aanbouw:
- Wonen aan de Dommel: bestaat uit de bouwprojecten Dommelstaete en De Brenthof. Op de begane grond is ruimte voor winkels. In De Brenthof komen appartementen, in Dommelstaete appartementen en penthouses. Bewoners parkeren hun auto in de parkeergarage onder het complex.
- De Raadskamer: op de locatie van het Hoefijzer komen winkels op de begane grond en daarboven appartementen verdeeld over 3 verdiepingen. Bewoners parkeren hun auto in de parkeergarage op de begane grond. De hoofdentree van De Raadskamer komt aan de Schijndelseweg, waar ook de in- en uitrit van de parkeergarage uitkomt. Tegenover de toren komt een tweede entree.
- De Groene Villa: is een bijzonder bouwproject in de bocht van de Schijndelseweg. De Groene Villa is ontworpen door Winy Maas van het bureau MVRDV in samenwerking met Van Boven Architecten.
- Hoekblok: tussen het Meestershuis en Dommelstaete ligt een bouwblok met ruimte voor winkels en appartementen.
- Kloosterpadblok: tegenover Dommelstaete, aan het Groenplein is ruimte voor winkels of kantoorruimte.
- Oude gemeentehuis: wordt verkocht. Tot die tijd heeft kwartiermaker Ralf Immens er zijn werkplek. Studenten van de juridisch hoge school denken na over een mogelijke toekomstige invulling van het gemeentehuis. Met deze input en de eerdere peiling onder omwonenden, kunnen we in de 2e helft van 2020 de verkoop van het gemeentehuis verder in gang zetten.
- Dommeloevers: is het gebied tussen de Schijndelseweg en de Dommel. Hier is ruimte voor ‘parkachtige bebouwing’. Voor dit gebied zijn nog geen plannen.
Gereed:
- Heeren van Herlaer: de nieuwe woonwijk aan de rand van het centrum biedt ruimte aan woningen en appartementengebouwen. Alle woningen en appartementen zijn in 2018 opgeleverd en inmiddels bewoond.
- Het Dommelsch Huys: het bouwproject aan de Schijndelseweg met winkels en huur- en koopappartementen.
- Brasserie Thuys (Meestershuis): naast de toren op het Petrus Dondersplein. Boven de brasserie is een appartement gemaakt.
- Sokkel: rond de toren op het Petrus Dondersplein is een (nieuwe) sokkel gemaakt. Hier is ruimte voor groen, het terras van Brasserie Thuys en de ingang van de Wereldwinkel.
- Hof van Overkerck: woningen en appartementen met daaronder winkelruimte aan de Nieuwstraat 1a-b. De woningen zijn bereikbaar via de straat Hof van Overkerk en kijken uit op het Groenplein, de ruimte achter het voormalige gemeentehuis.
Hoe ziet de planning eruit?
De planning hangt af van veel factoren, zoals vergunningprocedures en archeologisch onderzoek.
De sloop van de winkels van het Hoefijzer, de Emté en bibliotheek is afgerond in maart 2020. Daarna zijn de bouwterreinen voor Dommelstaete/De Brenthof en De Raadskamer bouwrijp gemaakt.
2020
- Uitwerking plan Groene Villa
- Planvorming over toekomstige invulling van Dommeloevers
- Ontwerpen inrichting openbare ruimte
Tweede kwartaal 2020
- Archeologisch onderzoek bouwterrein Dommelstaete / De Brenthof
- Oplevering woningen en appartementen Hof van Overkerck
2021
- Bouw Groene Villa
- Bouw van De Raadskamer
- Bouw van Dommelstaete
- Bouw van De Brenthof
- Nieuwe bestemming (verkoop) oude gemeentehuis
2022
- Herinrichting openbare ruimte
Na 2022
- Uitvoering plannen Dommeloevers
Meer informatie?
- Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met projectleider Carlijn Crooijmans, via c.crooijmans@mijngemeentedichtbij.nl.
- Heb je vragen over de verkeerssituatie of de werkzaamheden, neem dan contact op met Paul Hofman, via p.hofman@mijngemeentedichtbij.nl.
- Kijk voor meer informatie over De Raadskamer op de website van de ontwikkelaar.