Mobiliteitsplan Sint-Michielsgestel

Mobiliteit verandert. Hoe we ons in de toekomst verplaatsen is anders dan vroeger. Het aantal elektrische auto’s neemt toe en ook de e-bike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Lopen en fietsen worden niet meer alleen gezien als functionele transportwijze, maar ook als aangename, recreatieve en milieuvriendelijke activiteiten. Door een andere inrichting van onze wegen en openbare ruimte, campagnes en initiatieven en onderzoeken en innovaties kunnen we deze ontwikkelingen tot uitvoering brengen. Visie, strategie en uitvoeringsprogramma komen samen in het mobiliteitsplan voor Sint-Michielsgestel. 

Het jaar 2040 als richtpunt

Het mobiliteitsplan sluit aan bij de huidige ontwikkelingen en trends én bij de ambities uit de omgevingsvisie. Het jaar 2040 houden we daarbij aan als richtpunt. Voor de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over het mobiliteitsplan en het uitvoeringsprogramma.  

Van visie...

We willen in het mobiliteitsplan niet alleen landelijke trends en ontwikkelingen volgen. Veel belangrijker nog is om aan te sluiten bij de lokale situatie. In september/oktober hebben we daarom bij inwoners wensen en knelpunten op het gebied van mobiliteit opgehaald. Betere fietsvoorzieningen, bredere trottoirs en een lagere snelheid voor auto’s kwamen vaak naar voren. Deze wensen en de concrete knelpunten nemen we waar het kan mee in het uitvoeringsprogramma.

Vervolgens zijn we met raadsleden en organisaties zoals de KBO, Denktank Veilig Verkeer, de Fietsersbond, Stichting Wandelnet en de ZLTO in gesprek gegaan over de belangrijkste thema’s en doelen waar we de komende jaren aan gaan werken. Gezondheid, veiligheid, deelmobiliteit en schoner en milieuvriendelijk verkeer zijn onderwerpen waarop Sint-Michielsgestel in de komende 15 jaar zal veranderen.  

...naar uitvoeringsprogramma

Eind maart bespreken we de concrete maatregelen die nodig zijn om onze doelen te bereiken. We gaan daarover opnieuw met de gemeenteraad en een aantal organisaties in gesprek. Vervolgens stellen we een uitvoeringsprogramma op waarin niet alleen de maatregelen komen staan, maar ook in welke volgorde en wanneer we deze gaan uitvoeren.